Köşe Yazıları

Kral Lear Olmak ya da Olmamak!..

William Shakespeare, tarafından yazılmış Kral Lear adlı oyunu umarım izlemiş ve/veya okumuşsunuzdur. Okumuş ve/veya izlemiş iseniz bu büyük trajedinin içindeki kötü olaylara zaman zaman üzülüp zaman zaman da insanların başına gelen kötü şeylere sevinmeniz sizi değişik duygu bunalımlarına sürüklemiştir.

Oyun, özetle, Kral Lear’ın ve ona benzer bir figür olan Gloucester’ın çocuklarıyla olan ilişkisini konu alır. İki karakterde, bu trajedide çocuklarının gerçek ve gerçekdışı sevgisinin kurbanı olur. Bu karakterlerden, Kral Lear çocuklarının sevgi gösterileri sonrasında yanılarak yetkilerini devrettikten sonra sözde kral olarak ortada kalır.

Gerçekten de durum böyledir, siyasetçiler hep gerçek veya gerçek dışı sevgilerin esiri olarak hayatlarını sürdürürler. Çevremiz hep “Kraldan çok Kralcılarla” doludur. Kralı o kadar çok severler ki (!), bu sevgi gerçek veya gerçek dışı olsa da, kralın görüşlerini kraldan daha hararetle savunurlar. Kral bir sendeledi mi de, ilk tekmeyi onlar vururlar.1

Ama, artık Krallar (yöneticiler) değişiyor. Kral Lear’ın durumuna düşmemek için tüm sevgi gösterilerine rağmen iktidarı bırakmak bir yana, daha da sahipleniyorlar. İktidarını zayıflatanların hali William Shakespeare’ın trajedilerine konu olunca artık daha akıllıca davranıyorlar.

Peki ne yapıyorlar? Yanıtlayayım:

Yozlaşan dünyamızda Otoriterleşiyorlar, Diktatörleşiyorlar, Tek Adamlaşıyorlar.

Çocukları onları ne kadar severlerse sevsin; Onlar çocuklarını iktidarlarından daha fazla sevmiyorlar. Koltuğun sıcaklığını, saraylarının sıcaklıklarını hiçbir şeye değişmiyorlar. Sıcak odalarında; suçsuz yere veya suçları belli olmadan yatan, soğuk zindanlarda yaşayan insanları hiç umursamıyorlar.

Tek umursadıkları, Teklik’leri..

Kral’ı destekleyen, Kral’dan daha fazla Kralcı olan halk ve partizanlar; Kral’ın, Kral Lear’daki kadar umurunda da değil üstelik!..

Sonuç olarak, Kral Lear kadar aptal değil hiçbiri.. Çocukları (halk) ölse de umurunda değil hiçbirinin!..

William Shakespeare’ın dediğine uyarlarsak, Bütün mesele (Kral Lear gibi) Olmak ya da Olmamak..

Hatib Minber

Sitemde yayınlanan içeriklerden ilk siz haberdar olun. Ücretsiz olarak bildirim almak için e-posta adresinizi girin. Aboneliği tamamlamak için lütfen e-postanıza gönderdiğim, iletiyi onaylayın.

Kaynakça / Dipnotlar

  1. Kraldan çok Kralcı olmak deyiminin anlamı için, https://www.basarisiralamalari.com/kraldan-cok-kralci-olmak-deyiminin-anlami/ adresine bakılabilir.

Bu Yazıya Görüşlerinle Katkıda Bulun!..